Hoe lang genieten wij nog van de bruine beuk?

In het Wilhelminapark op de rotonde bij de Emmalaan staat deze 170 jaar oude bruine beuk. Het gaat niet goed met hem. In 2014 is een schimmel ontdekt in de boom. Samen met buurtbewoners zijn er diverse maatregelen genomen om de conditie van de beuk te verbeteren en de boom te kunnen behouden. Maar sinds begin dit jaar zijn er aan de voet van de boom ook parasitaire reuzenzwammen te zien. Deze zijn pas boven de grond zichtbaar nadat ze onder de grond al onherstelbare schade kunnen hebben aangericht aan de wortels.

Staat de boom nog wel veilig? Om daar antwoord op te krijgen is er vanochtend een trekproef gedaan. Natuurlijk was ik erbij en schreef er een verslag over op de site van de stichting Wilhelminapark.

Zeer geliefd

De bruine beuk is zeer geliefd bij alle omwonenden. Bij de trekproef waren dan naast belangstellende buurtbewoners en boomliefhebbers ook RTV Utrecht en het AD aanwezig. Buurtgenoot Wieke Eefting heeft er zelfs een boek over geschreven: Beukenbloed. Op de site van RTVUtrecht hoor jeĀ eenĀ radioverslag over deze trekproef. Het begint bij 42.30 minuut en duurt ongeveer vijf minuten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *