Een bijzondere poëzieavond

Ik was gisteren in Tricht om een poëzieavond bij te wonen. Mijn vriend – ook neerlandicus – Peter van Steen interviewde twee dichters: de Curaçaose dichteres Radna Fabias en de Utrechter Ingmar Heytze. Na een inleiding en het interview las elke dichter voor uit eigen werk. Peter begon met Radna.

Weggevoerd door stem, klank en ritme

Radna’s bundel ‘Habitus’ is dit jaar bekroond met de C. Buddingh-prijs, de jaarlijkse onderscheiding voor het beste poëziedebuut. Toen Radna het gedicht ‘wat ik verstopte’ voorlas had ik een bijzondere ervaring. Ze las het lange gedicht zo mooi voor, dat ik wegdreef op haar woorden, klanken en ritmes. Toen ze het gedicht uithad, ontwaakte ik in een ligstoel aan het strand. Heel apart en nog nooit meegemaakt! Ik denk niet dat ik deze ervaring gehad zou hebben als ik de bundel zelf had gelezen.

Grondige voorbereiding

Ook het interview met Ingmar Heytze was bijzonder. Peter bereidt zich altijd grondig voor en wist veel over de dichter te vertellen. Niet alleen over diens reisfobie bijvoorbeeld, maar ook over het metrum in Ingmars gedichten; zoals amfibrachen en jamben. De versvoet amfibrachys bestaat uit drie lettergrepen: een onbeklemtoonde, een beklemtoonde en nog een onbeklemtoonde; een jambe bestaat uit twee lettergrepen: een onbeklemtoonde en een beklemtoonde.

In een vers over de junkies op het centraal station van Utrecht bestaat elke regel uit drie amfibrachen en een jambe:

Wij dragen een zakdoek van zilverpapier.
Wij spelen met lepels en naalden voor God.
Ons bloed is een mengsel van water en vuur,
ons lichaam een zwerende kaart van genot.

“Dat maken wij zelden mee”

Je zag Ingmar af en toe verbaasd kijken. Achteraf complimenteerde hij Peter met z’n grondige voorbereiding. “Dat maken wij zelden mee”, zo zei hij en Radna was het met hem eens. Ik heb deze aangename verbazing al eerder meegemaakt tijdens Peters poëzieavonden. Ook Marieke Rijneveld en Lieke Marsman waren aangenaam verrast over wat ze Peter hoorden vertellen. Dit alleen al maakt voor mij deze avonden meer dan de moeite waard.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *