Aandacht voor Caravaggio


Wat een aandacht voor de tentoonstelling over de Caravaggisten* in het Centraal Museum in Utrecht. Karel en ik hebben deze op een maandagochtend bezocht, je kon over de hoofden lopen. Op de expositie is De graflegging van Christus te zien, een werk van de 17de eeuwse Italiaanse kunstschilder Caravaggio dat het Vaticaans Museum maar zelden uitleent. Nog geen seconde nadat ik deze foto maakte, verbood deze suppoost mij het te fotograferen.

En dat terwijl sommige werken van Caravaggio gewoon te zien zijn in Rome.


Ziehier Caravaggio’s de kruisiging van Petrus. Ik zag het in 2010 in de kerk Santa Maria del Popolo. Ik was op vakantie met drie vriendinnen. We zetten onze gehuurde fietsen tegen de kerk aan en liepen naar binnen. Wonderlijk he?!

* De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa toont het werk van de Utrechtse caravaggisten Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst samen met andere Europese navolgers van Caravaggio. De Utrechtse kunstenaars trokken begin 17de eeuw naar Rome en raakten geïnspireerd door de kunst van onder meer Caravaggio. Bij terugkeer vormden zij op hun beurt een inspiratiebron voor Hollandse meesters als Frans Hals, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn. Met ruim zestig grotendeels internationale bruiklenen is het de meest ambitieuze en duurste expositie ooit in het Centraal Museum. Nog te zien tot en met 24 maart.

2 reacties op “Aandacht voor Caravaggio

 1. Jo schreef:

  Vooral ook gebruikmaken van de audiotoer die fantastisch is ingesproken door Arthur Japin
  En fijne informatie

  • Anna Groot schreef:

   O goed dat je het zegt Jo! Ik had niet in de gaten dat het de stem van Arthur Japin was. De audiotour was helemaal geweldig. Ik aarzel altijd van tevoren of ik het moet doen, ik vind het namelijk altijd een beetje ongezellig als je met z’n twee├źn bent.
   Overigens de beste audiotour die ik ooit gehoord heb was die van Kamagurka in het Brabants Museum. Niet te missen en oneindig geestig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *